Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Poreklo jedne poslovice - Kadrija Elmazbegoviæ - Bosnjaci

Poreklo jedne poslovice - Kadrija Elmazbegoviæ

Autor: Enes Dazdareviæ

 

Kadrija Elmazbegoviæ, Prozori, edicija Mak, Damad, Novi Pazar, 1994.


Javno mnenje, èesto nepouzdana moralna kategorija, nije uspelo održati poželjnu distancu. Njegova veæ poslovièna ishitrenost u donošenju zakljuèaka pokazala se, u sluèaju Kadrije Elmazbegoviæa, kao zabrinjavajuæe neumesna. Još jedan poraz civilizacijskog postulata: vive la difference. Kolegijum koji još uvek, u dubokoj nesvestici oèekuje bajkoliki poljubac i volšebnu metamorfozu, provocira svojom inertnošæu i tako, daje još jedan prilog podebelom istorijatu naših neodgovornosti. A da postoji zid, èudovišno otporniji od onog u Berlinu, pokazalo mi se ovih dana, kada po prvi put otvorih "Prozore" Kadrije Elmazbegoviæa. I, kao maljem, uravni me jedna skoro zaboravljena poslovica koju sam nekad obožavao: ,,Lako je kao narod, muka je mimo narod''.

(Mak, broj 4, Novi Pazar, 1994)
Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim