Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Poezija komprimiranih znaèenja - Jahja Fehratoviæ, ''Korektor sveznadar'' - Bosnjaci

Poezija komprimiranih znaèenja - Jahja Fehratoviæ, ''Korektor sveznadar''

Autor: Sead Šemsoviæ

 

Jahja Fehratoviæ, Korektor sveznadar, Sent, Novi Pazar, 2004.

 

Tendencija modernih pjesnika da oslobode tekst od interpunktivnih znakova, èime se u prvom redu ukidaju znaèenjske granice, predstavlja jednu od najznaèajnijih osobenosti poezije mladog pjesnika Jahje Fehratoviæa. Prije zbirke Korektor sveznadar Fehratoviæ se svojim radovima javljao u èasopisima: Rukopis, Urbani vraèevi, Sent, Konture, kao i u Zborniku poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije.

Poezija Jahje Fehratoviæa obogaæuje bošnjaèku i bosanskohercegovaèku poeziju jednim sasma novim pogledom na tradiciju s posebnim osvrtom na kulturu Sandžaka. Znaèenjska komprimiranost njegovog pjesnièkog iskaza koja omoguæava svojevrsnu polivalentnost, ostvarena je maestralnim ukomponiranjem elemenata lokalnog sadržaja u plan odreðenog opæeljudskog problema. Iako pisana dosta hermetiènim jezikom ova poezija dozvoljava èitaocu kvalitetnu percepciju. Tematika pjesama kreæe se od ljubavno-ispovijednih, preko prikriveno erotskih pa do pjesama koje predstavljaju prièu u stihu. Gotovo svaka od ovih pjesama, èak i kada se radi o pjesmama-prièama, sadrži više znaèenjskih slojeva.

Struktura pjesama kreæe se od jednosložne samostalne i kompaktne cjeline, pa do pjesama nastalih kombiniranjem više naporednih cjelina. Jedna od pjesama s najinteresantnijom strukturom je Rijeè I.

(Walter, br. 101, str. 46, od 03. 02. 2004, Sarajevo)
Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim