Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
100 godina Mevluda Arifa Brkaniæa Sarajlije - Bosnjaci

100 godina Mevluda Arifa Brkaniæa Sarajlije

Autor: Mensur Zukorliæ

 

Navršava se sto godina (prema hidžretskom raèunanju vremena) od kako je naš proslavljeni alim i pjesnik, Arif Brkaniæ-Sarajlija (1861-1916) objavio mevlud na bosanskom jeziku. Mevlud je objavljen 1329. hidžretske godine, koja odgovara 1911. godini. Njegov autor je poznati alim, pedagog i pjesnik, Arif ef. Brkaniæ, koji je u narodu poznatiji kao Arif ef. Sarajlija. Ovaj zanimljivi nadimak nosi zahvaljujuæi svom muhadžirskom porijeklu, jer se, negdje, poèetkom osamdesetih godina XIX vijeka obreo sa svojom porodicom u Novom Pazaru. Brkaniæev Mevlud je napisan na 21 stranici. Prva stranica mevluda sadrži osnovne podatke o autoru, godini izdavanja, dok na drugoj strani Arif-efendija izlaže upute o naèinu èitanja - uèenja mevluda.

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim