Jastvo i paralela - Samir Hanuša, "San vlasnika ulične vage", poezija

Autor: Enes Haliloviæ

Samir Hanuša , "San vlasnika ulične vage", "OKO", Sarajevo, 2004.

 

Druga Hanušina zbirka pjesama predstavlja osobeno pjevanje strpljivog posmatrača zbilje i spisak putokaza koji nas navode na senzacije što su plod promišljanja svrhe predmeta i pojava pod snopom savremenog pojmovnika, na polju tumačenja jastva i paralele.

Slobodan stih, gotovo bestežinski, i mnoga izuzetna poređenja čine knjigu San vlasnika ulične vage uzbudljivom i značajnim štivom koje će budućim istraživačima bošnjačke poezije biti obavezna tačka oslonca.

Ova poezija komunicira, britko upozorava, konstatuje ovovremene pošasti hladno i hiruški precizno. Čitalac uočava ozbiljnu proznu i poetsku lektiru Samira Hanuše i proživljen poetski memorabilitet kroz mnoge epohe i pravce.

Knjiga je izmaknuta na odličnu distancu od nebrojenih pokušaja šturih iskazivanja nacionalnih problema ili prebiranja po opštim mjestima ili po sebi, što je bila osnovna boljka dobrog dijela bošnjačke poezije u poslednjih petnestak godina.

Iz čitanja se jasno uočava da nijedna pjesma Hanušine zbirke nije napisana da bi bila jedna u nizu, već je svaka bila plod doživljaja i strpljivog brušenja. Hanuša je izuzetno pažljiv u jeziku.

Od prve do posljednje pjesme uočljivo je to da stvaralac ima poštovanje prema ličnom pjesničkom doživljaju i tragovima poetskog promišljanja. Hanuša ima odgovornost prema poeziji, a poezija baš takve nagrađuje, otkriva im skladne figure između jezika i mišljenja.

 

(Sanoptikum, 2004)
Da li ste èuli za bošnjaèkog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakoviæa?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prica o mom komsiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Ćilimarstvo u sjeničkom kraju

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Muhamed Filipovic

Poetsko „Kolo prijatelja“

Anonim

Slovo o bogomilima Sandžaka

Redžep Škrijelj

Rožaje u KÂMÛSU'L-AL'ÂM-u Šemsettina Samija

Redžep Škrijelj

Zlatan Čolaković ( Zagreb,13. II 1955- Boston 20.XII 2008)

Šerbo Rastoder

Bosanska crkva: Novo tumačenje

Muhedin Fijuljanin