Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Njegoš kao bojna truba - Bosnjaci

Njegoš kao bojna truba

Autor: Ilja Sijariæ

 

Njegoševo shvatanje sile njegov je golemi grijeh, kako sa stanovišta zdrave hristologije, tako i s taèke laièkog poimanja praviènosti i pravde na svijetu.

Jovana pohaða kurs srpskog jezika u jednoj stokholmskoj gimnaziji. Roðena je u Švedskoj ali, za razliku od mnogih svojih vršnjaka, redovno je išla na nastavu maternjeg jezika. To se vidi i po njenoj reèenici, tu je èak i naglasak, glavno mjerilo u vladanju bilo kojim jezikom, na svom mjestu, a rjeènikom zacijelo bar za koplje nadmaša prosjek - u èitanju i pisanju više nego u samom govoru. Jovana, dakle, ide u èelni red ovdašnjih školaraca inozemnog porijekla. Aferim, vrijedna curo. A ipak... Prije neko veèe mi se žali da upravo èita jednu knjigu sa spiska obavezne lektire na kursu, ali ništa ne razumije, "ama baš ništa". Radi se o Njegoševom Gorskom vijencu. Da je ohrabrim, kažem joj da nije ni prva ni potonja kojoj se Gorski vijenac ne "predaje" bez dosta truda.

(Republika, broj 322-323, Beograd, 2003)
Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim