Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Bivolce - Bosnjaci

Bivolce

Autor: Refik Lièina

 

Pajaz Bronja ima sedam bivolica. Kamber Kuka ima tri bivolice i jednog bivola. Amir Kolašinac ima punu štalu a seljaci s desne obale rijeke Aje liše bivolica, druge stoke i nemaju.

Mursel ih nije imao do ove subote, a onda je otišao s Hamom u Štitare i kupio jednu. Ime joj je Sula, ima crnu, masnu i debelu kožu kao daždevnjaci i ima rogove, obrnute naopako, kao guvernali trkaèkih bicikla. Hame kaže da su bivolice muslimanski krmci. I zadijeva Draga Debeloga:

- Eto, Drago, i tu smo vas nadgornjali. Ovi su naši i viši i ljepši. Baška što se muzu.

- Vala muzu. Ali mi je ovaj nešto sumnjiv. O Mursele, raspita l´ se ti o gazdi, da ne bidne kakva rða?

- Ne bi trebalo - kaže Mursel, ali zabrinuto gleda bivolicu dok je Hame voda kroz avliju da provjeri kako ide na ularu i hoæe li na nekog od nas omahnuti glavom. Bivolica ide nesklatno i muèno, kao da je Hame vuèe. Glavu drži posagnutu, kapci su joj otežali od krmelja i rojeva muha. Oèi su joj mutne, namreškane, kao truhle šljive požegaèe. Ali mama kaže:

- Uh što ima lijepe oèi. Samo su joj mnogo tužne.

- Ama prava ljepotica - vièe Hame. - Tek kakva æe biti kad je okupamo.

Bivolice se moraju svaki dan goniti na rijeku jer one vole da se kupaju. One su porijeklom iz Indije, a tamo je mnogo toplo pa one povazdan leže i hlade se u rijeci Gangu. One su tamo svete životinje. Jadne one, kaže mama, kad su došle ovdje! Ovim našim budalama nisu svete ni roðene majke.

Amirove bivolice uðu u Aju u jedanest sati i izaðu u pet po podne. Leže u vodi i puhaju. Ako ih neko uznemiri, podivljaju, zamahuju glavurdama i onda jurnu i sve živo slome i prevrnu. Murselova bivolica nije htjela da uðe u Aju. Koèila se uz obalu, mi smo je gurali, a ona se opirala i prednjim i stražnjim nogama. Hame je odsjekao jednu granu, klepio je nekoliko puta, ali ništa nije pomagalo. Mursel je tvrdio da je još rano i da je možda voda hladna, a Drago je skinuo kapu, èeškao æelu i kudio:

- Vala brate pogan i ovaj vaš krmak. Baš se mora u vodu tjerati? Ono, ima sala na tovare i kad šine ova zvizga...

- Pa, jes. A i zbog mlijeka, - kaže Hame. - Njihovo je mlijeko gusto kao maslo. I ako ga ne ohlade, sigurno bi prokljuèalo i vime im nagrdilo.

- Vala masno, gledao sam kod Kambera... E nešto se, Hame, mislim...da se zagaca u vir i da se zamuti, dako uðe...

- Što da se zamuti?

- Tako, brate. Krmci vole glib i blato. Ne šalim se, bogami. I ako je iz Štitara, ona se nije imala ðe kupati do u onim njihovim glibištima i lokvama. U Štitarima nema rijeke.

- Hajde da probamo - kaže Mursel, zavræuæi nogavice.

Ušli smo svi u vir i mutili vodu. Ona se brzo zamutila i postala mrko-žuta.
Bivolica ipak nije htjela uæi.

- Ovo je neki krmak nad krmcima - grdio je Drago. - Sa l´ što džabe okvasismo gaæe. Ima l ko kresivo?

Onda su sjeli u hlad i pušili. Bivolica je stajala na obali. Ja sam prišao do nje i ona je okrenula glavu i tužno me pogledala. Imala je mama pravo. Oèi su joj potamnele kao da æe zaplakati. Poèeo sam nešto da joj prièam i zašao sam u vodu i to iznad vira, u brzicu, kako bih joj pokazao da nije opasna. Kad sam bio usred maha, vidjeo sam, u repuhu s druge strane, jednu pseæu lešinu. I odmah mi je bilo jasno. Bivolica je osjetila vonj lešine i zato se od vode izmicala. Vratio sam se na obalu, uzeo ular i krenuo polagano uz livadu. Ona je mirno krenula za mnom. Tako smo došli do onoga zagraðenog vira koji su Beci i Hame za kupanje nagradili. Vir se ispliæao i moglo mu se priæi s naše strane. Polako sam zagacao. Bivolica se malko snebivala i gledala u mene kao da me pita je l sigurno, a ja sam je poèeo prskati. Ona je podigla glavu uvis, zatvorila oèi i okrenula se nasatice kako bih joj pleæke pokvasio. Aha, rekao sam ja, onda se moramo pomjeriti iz pliæaka i zaæi u dubinu. Kad smo došli na sredinu vira, bivolica se poèela spuštati na zadnje noge, pa onda na prednje, i legla je u vir i samo je glavu držala nad vodom.

sanoptikum
Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim