Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Igra - Bosnjaci

Igra

Autor: Enes Haliloviæ

 

U rudniku imenom "Štavalj" igra se ova igra.

Rudari umoèe pacova u bijelu farbu, pa ga unesu u jamu i puste. Kad pacov, sad bijel, uleti u neku pukotinu, k rodbini i prijateljima, rudari tu postave bure i ulove desetinu pacova koji, prestrašeni, bježe od onog bijelog.

Ne znamo ko je smislio ovu igru. Rudari u tom buretu ostave tri pacova, a donesu i dva bureta u koja bace po tri pacova te burad poklope limovima što su izbušeni - da bi strujao vazduh za borce. Potrebno je devet pacova - preostale bace vjeèno gladnim rudnièkim maèkama. U svakom buretu raznobojni konci privezani su za pacovske noge i poèinju opklade u pivo, doruèak ili cigare.

Prva dva dana pacovi se gledaju. Ne znamo da li treæeg dana dva pacova nešto kažu jedan drugom, ili namignu - tek, pojedu slabijeg, pa se, dva dana, gledaju. Šestog dana, jaèi ubija slabijeg. Iza pacova ostaju koža, noge i glave. Onda rudari tri najjaèa pacova bace u bure, pošto su im zavezali nove konce, i bure poklapaju izbušenim limom. Tada se klade - u satove i u pare. Sedmog i osmog dana, pacovi se gledaju, možda i prièaju, možda se opraštaju dok oko rudara što je krenuo u jamu gleda kroz rupe na limu, izbušene ekserom. Ne znamo da li devetog dana dva pacova nešto kažu jedan drugom, ili namignu - tek, pojedu treæeg, pa se, dva dana, gledaju.

Dvanaestog dana poèinje konaèna bitka. Jedan pacov je jaèi i on pobjeðuje. On ubija bližnjeg svog, a rudari koji se kladiše na njegove zube dobijaju pare. U buretu su pobjednik i kože, noge i glave pobijeðenih. Najjaèi za nagradu dobija život. Rudari ga umoèe u bijelu farbu, unesu ga u jamu, i puste ga. Nikad ne prestaje ova igra.

 

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim