Igra

Autor: Enes Haliloviæ

U rudniku imenom "Štavalj" igra se ova igra.

Rudari umoče pacova u bijelu farbu, pa ga unesu u jamu i puste. Kad pacov, sad bijel, uleti u neku pukotinu, k rodbini i prijateljima, rudari tu postave bure i ulove desetinu pacova koji, prestrašeni, bježe od onog bijelog.

Ne znamo ko je smislio ovu igru.

Rudari u tom buretu ostave tri pacova, a donesu i dva bureta u koja bace po tri pacova te burad poklope limovima što su izbušeni - da bi strujao vazduh za borce. Potrebno je devet pacova - preostale bace vječno gladnim rudničkim mačkama. U svakom buretu ra-znobojni konci privezani su za pacovske noge i počinju opklade u pivo, doručak ili cigare.

Prva dva dana pacovi se gledaju. Ne znamo da li trećeg dana dva pacova nešto kažu jedan drugom, ili namignu - tek, pojedu slabijeg, pa se, dva dana, gledaju. Šestog dana, jači ubija slabijeg. Iza pacova ostaju koža, noge i glave.

Onda rudari tri najjača pacova bace u bure, pošto su im zavezali nove konce, i bure poklapaju izbušenim limom. Tada se klade - u satove i u pare. Sedmog i osmog dana, pacovi se gledaju, možda i pričaju, možda se opraštaju dok oko rudara što je krenuo u jamu gleda kroz rupe na limu, izbušene ekserom. Ne znamo da li devetog dana dva pacova nešto kažu jedan drugom, ili namignu - tek, pojedu trećeg, pa se, dva dana, gledaju.

Dvanaestog dana počinje konačna bitka. Jedan pacov je jači i on pobjeđuje. On ubija bližnjeg svog, a rudari koji se kladiše na njegove zube dobijaju pare. U buretu su pobjednik i kože, noge i glave pobijeđenih.

Najjači za nagradu dobija život. Rudari ga umoče u bijelu farbu, unesu ga u jamu, i puste ga. Nikad ne prestaje ova igra.

 

Da li ste èuli za bošnjaèkog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakoviæa?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prica o mom komsiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Ćilimarstvo u sjeničkom kraju

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Muhamed Filipovic

Poetsko „Kolo prijatelja“

Anonim

Slovo o bogomilima Sandžaka

Redžep Škrijelj

Rožaje u KÂMÛSU'L-AL'ÂM-u Šemsettina Samija

Redžep Škrijelj

Zlatan Čolaković ( Zagreb,13. II 1955- Boston 20.XII 2008)

Šerbo Rastoder

Bosanska crkva: Novo tumačenje

Muhedin Fijuljanin