Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Usta - Bosnjaci

Usta

Autor: Enes Haliloviæ

 

Družili se godinama Smajo i Latif - zidali zajedno, znojili se, maskarili. Družile im se žene i djeca. Jednog dana, ahbapima puèe tikva, te ne mogahu jedan drugog vidjet. Narod zbori da je Latif otišao kod nekog svojte u Beograd, na svadbu, pa je, onako škrbav, pozajmio vilicu - gornju i donju - od Smaja i lijepo mu zahvalio kad se vratio.

"Nije mi baš pasovala, al sam dobro s njom meso èeputo. Bila neka svinjetina, tvrda, a ne bih je savlado bez tvoje vilice" - reèe Latif.

"Ta vilica više u moja usta neæe"- naljuti se Smajo i reèe Latifu da mu novu vilicu kupi, a ovu nek uzme.

"Lijepo sam ti je opro, fala ti, evo ti je - ko nova" - reèe Latif.

Rijeè po rijeè, i pade psovka. Stiže Latifu sudski pozivar: tužio ga Smajo i traži da mu kupi vilicu. Posvadiše se dvije kuæe oko Smajove vilice kojom je Latif svinjetinu jeo, a parnica se oduži i novine javiše o tome. Proðoše godine, advokati muzu i Smaja i Latifa, odlaže se sve za po tri mjeseca, ne može da se vještaèi jer sad veli Latif da nije jeo svinjetinu i da Smajo laže, a svjedoka ovaj nema. Tek, pomriješe obojica, a roblje Smajovo ne ode na dženazu Latifu, ni Smajo kom na dženazu, potom, ne doðe Latifovo roblje.

Godine prošle, kuæe nisu zborile sve dok Smajov sin ne vidje kako u Latifovoj livadi brehæe june što je progunulo jabuku pa mu zastala u grlu. Preskoèi Smajov sin preko taraba, pa zavuèe ruku u usta juncu i izvadi balavu jabuku. To vidje Latifov sin i zahvali komšiji te dvije kuæe progovoriše.

Narod se èudi i pominje, što se oko ljudskih usta posvadiše, a goveða ih usta izmiriše.

 

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim