Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Kamen u sreæi - Bosnjaci

Kamen u sreæi

Autor: Fatima Pelesiæ Muminoviæ

 

Tako on svakog dana. Oko podne uzme testiju i sjedne kraj bunara, èeka da neko doðe i nalije mu vode. Star je da okrene ðeram, drhte mu ruke, otelo bi mu se gvožðe, udarili ga po nosu i nagrdilo mu sjenku, a kamoli obraz. Otkako je umrla Safa, njegova dušica, on kopni, ispija ga nijema nevidljiva sila tuge za njom, ali zorom se ne mre. Sve mu je vrijeme izgloðalo, ostala kost i sasušena koža smežurana najviše oko oèiju, i brada, gusta i prosijeda k'o da sva snaga u nju ide.

- De, uspi mi vode, rode. Polako da ti se ne otme kofa - obraæa mi se ko djetetu. Tako i starijima od mene kaže, blago i umilno, kao da mu je sve na mjestu i kuæa puna radosti i blagostanja, a ne pusta i poluprazna, naherena jednom stranom krova ka zemlji. Nudi mi kocku, savjetuje kako je zdravo popiti s vodom, gužva papir oko preostalog šeæera i gura u njedra. Gledam ga, a èini mi se da me oko vara. Nije ovo onaj Kaso što se kladio sa svojom ženom da æe je iznijeti u naruèju do Ravni, pa zapleo uz brdo. Ona se koprca i moli da je pusti, džaba mu opklada, bruka od komšija, gledaju, svi su izišli, naroèito djeca da vide kakvo se to èudo dogaða, ibreti se narod.
- Ne vidim ja nikoga! - govorio je Kaso.

Duša mu hoæe na usta, bije svaki damar, zajapurio se u licu kao zrele crvene jabuke u jesen, ali ne ispušta Safu iz naruèja. Nosi je k'o dijete, nije se zasitio tolike godine, i nema živa džana nego samo na dunjaluku njegova Safa, njeno veselo srce. Zna Kaso, spasila ga je kad je bilo najteže. Prije hrabrost nego snagu isturi da ponese tugu i zaprijeti mu da neæe ostati bez muža ako mora bez sina živjeti, zaplaka kako bi ga ganule njene suze, žaleæi mu se da je više ne voli, niti se brine za nju, grèi se i zabija glavu u njedra, šuti, k'o da je samo on roditelj, a ona nije majka. Njemu se žali na njega samog, kom æe drugom, od njega stani-pani nema preèeg. Grdi svoje pasje srce što je takvo i neda joj da se sklupèi u æoèku sobe i èeka smrt. Ali zna i tješi se da jedno mora biti jaèe kad se onom drugom uèini da sve pod nogama tone, a nebo oèima izmièe, i da je baš sad red na nju da ponese zavežljaj briga i teškoæa što su zajedno punili dotle, pa Kaso nosio, jaèi i snažniji od nje, a ona u stopu za njim išla. I kad treba, i kad nije nužda, ona se naðe uz njega da mu što ne zatreba, da pomogne, zavre i koliko ne može ponijeti. A Kaso se tada ljuti, kara, tjera je kuæi, tamo za nju uvijek ima posla, samo nek' njemu siðe s vrata kad je u poslovima koje vuèe muška snaga. Otobi je da ne dolazi na Majdan, moglo bi je udariti kamenje koje osipaju niz liticu, nagrditi ili smožditi njeno krhko tijelo. Umjesto nje Kasu ruèak donosi Selam, živahno njihovo dijete, i uz put s djecom vrlja po šumi. A djeca od svega prave igru. Ponekad se sastanu na dnu Majdana, doèekuju kamenje, uživaju u lomatanju i bahatu, trèe ispred velikih stijena kao da ih ta gromada sile moæi tjera, klièu pobjedonosnom uteku i radosti što su pobijedila.

-

Bošnjaèka rijeè 8, str. 53, 54
Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim