Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Most kojem ravna nema - Bosnjaci

Most kojem ravna nema

Autor: Anonim

 

Most Mehmed-paše Sokoloviæa u Višegradu upisan je na Listu svjetske baštine UNESCO-a, saopšteno je iz Komisije za oèuvanje nacionalnih spomenika BiH. Odluka je donijeta na sjednici Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a koja se održava u gradu Christchurchu na Novom Zelandu. Ovom odlukom su Bošnjaci i Bosna i Hercegovina, nakon Starog mosta sa podruèjem starog grada u Mostaru, dobili drugi spomenik na Listi svjetske baštine. Predstavnici Bosne i Hercegovine na sjednici bili su Amra Hadžimuhamedoviæ, èlanica Komisije za oèuvanje nacionalnih spomenika, Željana Zovko, ambasadorica BiH u Parizu, i Biljana Gutiæ-Bjelica, vršiteljica dužnosti sekretara Državne komisije za saradnju sa UNESCOm. Osim odluke o uvrštenju Mosta Mehmed-paše Sokoloviæa na Listu svjetske baštine, Komitet odluèuje o još dva pitanja znaèajna za Bosnu i Hercegovinu - Izvještaj o stanju konzervacije Starog mosta sa podruèjem starog grada u Mostaru i Izvještaj o stanju konzervacije prirodnog dobra Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori, s obzirom na moguænost izgradnje hidroelektrane Buk-Bijela.

Most u Višegradu je nastao kao zajednièko djelo dva genijalca - velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed-paše Sokoloviæa i glavnog arhitekte Carstva Mimara Sinana, porijekom iz Anadolije koji je služio pod tri sultana. Mehmed-paša je roðen na podruèju Višegrada kao hrišæanin Bajica Sokoloviæ. Kao dijete regrutovan je u elitni Janjièarski korpus, gdje se vršila selekcija djeèaka prema njihovim sklonostima. Svojim talentom i zaslugama, Mehmed-paša Sokoloviæ dolazi na najviši moguæi položaj u upravnoj strukturi Osmanskog Carstva - velikog vezira. Kao veiki vezir, Mehmed-paša Sokoloviæ 1571. godine nareðuje da se u njegovom rodnom Višegradu, na strateški veoma važnom mjestu na putu iz Istanbula za Bosnu (tzv. Carigradska džada), sagradi „most kojem ravna nema". Radovi su trajali šest godina, do 1577. godine, a kao rezultat nastao je veleljepni most koji leži na devet velikih kamenih stubova. Dio mosta preko rijeke Drine èini 11 luènih otvora, od kojih je krajnji na desnoj obali oslonjen na dva podzida.

 

most.jpg

Bošnjaèka rijeè 6, str. 79
Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim