Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Bube - Bosnjaci

Bube

Autor: Enes Haliloviæ

 

Nije istina sve to što se tabirilo po sudnici, kafanama i mahalama. I nagaðalo se ko je zaskoèio Rušovu Ibrimu. Te ovaj, te onaj...i jeste i nije. Zborilo je o tome kuso i repato.

Toplo popodne. Pred svojim pragom, sjedeæi na tronoški, Rušo je uvlaèio gorak dim krdže. Rušo umoran, a sin mu Esad s ðacima u Dubrovniku, æerka u sobi kraj majke pegla oèev sako, izgužvan od zagrljaja na proslavi dvadeset godina mature. Ispusti Rušo dim i, lijenjo zabacivši glavu u lijevo, ugleda dvije bube na papuèi žene mu Ibrime, tamo gdje naliježe njena ispucala peta. Iskolaèio je oèi. Maj koji budi. Bube u parenju. Priroda. Manja buba trbuhom trlja leða veæe bube na lijevoj papuèi Rušove žene Ibrime, tamo gdje je guma udubljena po oblièju Ibrimine pete.

Mislio je Rušo o trljanju tih buba, i o maju koji budi.

"A zašto baš tamo gdje je peta moje zene" - mislio je Rušo gledajuæi bube i slušajuci ženin glas koji je dopirao preko praga. Kao da mu je nešto poslalo ove bube da ga nagone da misli, da priprati ženu u koju ne sumnja. Onda se sjetio onog Grka èije je ime nalazio u ukrštenim rijeèima. Ahil koji je bio ranjiv samo na peti. Bube? Što se trljaju baš tamo gdje Ibrimina peta gnjeèi gumu? A kolika je zemlja, šume i livade, grad, kolika avlija i koliko cipela i papuèa pred pragom, i kolika je papuèa, a bube stigle da se trljaju tu gdje je Ibrimina peta? Misli tako Rušo, a još se trljaju bube. U glavu mu doðe: ovo je neko bešare. U misli mu se vezuje vesvesa. Vatra cigare stiže do prsta - Rušo se trže. Kao da ga je žarnula žena pa mu o tome zbore ova cigara i ove bube što se sve jaèe trljaju, trbuhom uz leða. Bešare, odzvanjalo je niz Rušove grudi i on uðe u kuæu, ugleda Ibrimu kraj kredenca iz kojeg je izlaèila njegovu garderobu i dodavala je kæeri.

"Sve æe ovo æerka tvoja babu da opegla" - reèe Ibrima kad ugleda Ruša na vratima.

"Rano je njoj da uèi peglanje" - odbrusi Rušo kao da oštrijim zborom hoæe da prebaci ženi što je peglu uklepala u ruke kæeri.

"Velika je ona, babo" - reèe Ibrima, pogledujuæi svoju kæer koja se, namrštivši èelo, trudila da pokretima odrasle žene ispravi rukave i kragnu.

Poslije onih buba, Ruša iznenadi prijatan Ibrimin glas te priðe sudoperi i natoèi po èaše vode koju ispi, iz duška. Iziðe opet pred kuæu. Tek što sjede na tronošku, zapali cigaru i ugleda one iste bube na papuèi gdje je peta udubila svoj oblik. Još se trljaju. Bešare, ote se s Rušovih usta. Galiba ovo i nisu bube? Ko zna šta je ušlo u sure ovih buba, da mi kaže i obejani? Bešare!
Legli su, kao što liježu èovjek i žena, zboreæ o sutrašnjem danu. Ibrima je pitala: "Šta li Esad radi po Dubrovniku? Da l je lego?"

Rušo zatvori kapke i iskrenu glavu. Ibrima zaspa. Rušo je mislio o bubama. Odlazio je u kupatilo i gledao u ogledalo, pokušavajuæi da ubijedi sebe u nevažnost onih buba na Ibriminoj papuèi. Pri izlasku iz kupatila povlaèio je vodu. Eto, ako èuje Ibrima kako on ustaje iz kreveta i izlazi iz sobe, nek pomisli da je u kupatilu rad male nužde. Zaspao je pred zoru, il mu se samo prisnilo, ko zna? Možda je mislio o bubama pa mu se miso uèinila ko san. U tom trenu od sna, ako ga je bilo, vidio je one bube kako se trljaju na Ibriminoj papuèi, tamo gdje njena ispucala peta gnjeèi gumu. Trgao se, znojav, zadihan, otkrio Ibrimine noge i zurio u njenu petu - na lijevom stopalu.

U narednih pet noæi viðao je one bube i nikako ujutru nije mogao da zna, da li ih je snio ili je mislio o njima. Preko dana, na poslu, desilo mu se da mnogo puta ukuca ekser u pogrešnu dasku. Umjesto lajsne, jednom je ispod eksera postavio kablo - umalo u njega ne zakuca ekser. Desilo se i da prijatelja, na ulici, zovne imenom svoje žene. U kuæi, na sofri, u avliji, bube sa Ibrimine papuèe, i iz snova, prikrivao je zabrinutim pogledom èovjeka koji hrani èetvoro usta i grca u kreditima.

Vratio se Esad iz Dubrovnika, cijelo veèe je majci i sestri prièao o moru, kulama i putovanju, stalno se vraæajuæi na prièu kako su ðaci, na ulicama Dubrovnika, dozivali profesora: "

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim