Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Abdullah-Duce Gegiæ - Bosnjaci

Abdullah-Duce Gegiæ

Autor: Anonim

 

U Novom Sadu je od posljedica moždanog udara, 21. 06. 2008. godine na ahiret preselio Abdulah Duce Gegiæ, legenda evropskog, turskog i sandžaèkog fudbala. Abdulah Gegiæ - Duce je roðen 19. marta 1924. godine u godine u Novom Pazaru, u porodici poznatog mumdžije (svjeæara) Ibra Gegiæa. Graðani Sandžaka, ljubitelji sporta, njegovi poštovaoci, rodbina i šira sportska javnost su vijest o smrti Abdulaha Gegiæa primili sa velikim saosjeæanjem.
Svoje prve fudbalske korake Gegiæ je zapoèeo u ondašnjem novopazarskom klubu Deževa. Kao diplomca èuvene petogodišnje fudbalske škole proslavljenog njemaèkog struènjaka Sepa Herbergera u Kelnu, Gegiæa je fudbalska javnost nekadašnje SFR Jugoslavije ubrajala u plejadu najpoznatijih sportskih majstora. Radio je u Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici, Radniškom iz Niša, Hajduk Veljku iz Negotina, Boru, Novom Sadu, Sarajevu i beogradskom Partizanu, stekavši epitet vrhunskog struènjaka, pedagoga i profesora fudbalskog sporta - „trenera istraživaèa" kako je voleo da èesto govori o sebi.

 

Abdullah-Duce Gegic.jpg

Kao priznati sportski struènjak bio je jedan od selektora juniorske i seniorske reprezentacije Jugoslavije. Godine 1965. godine sa A. Tirnaniæem, Antolkoviæem i M. Miljaniæem bio je èlan selektorske komisije koja je predvodila fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije. Našoj i evropskoj javnosti ostao je poznat kao trener slavne generacije „partizanovih beba" (Šoškiæ, Jusufi, Mihajloviæ, Beèejac, Rašoviæ, Vasoviæ, Bajiæ, Kovaèeviæ, Hasanagiæ, Galiæ i Pirmajer) koju je odveo u finale Kupa evropskih prvaka koje je odigrano na stadionu Hejsel u belgijskom glavnom gradu Briselu 11. maja 1966. godine, u kome je nakon poraza od madridskog Reala, rezultatom 2:1 Partizan osvojio titulu vicešampiona Evrope. Abdulah Gegiæ je karijeru nastavio u Republici Turskoj kao prvi struènjak nekoliko prvoligaških timova, ali i reprezentaciju Turske. U sezonama 1967-1971. proveo je u turskom Eskišehiru. Bio je i prvi strateg popularnog Fenerbahèea iz Istanbula u polusezonama 1966-1967. i 1975-1976.

Gegiæ je u intervalu od 1972-1974. bio na kormilu još jednog velikog fudbalskog kluba, istanbulskog Beºiktaša, da bi karijeru u toku 1974-1975. proveo na mjestu tehnièkog direktora u fudbalskim klubovima Bursaspor, Samsunspor i Adana Demirspor. Prema pisanju turske štampe Gegiæ je „uvezeni" struènjak sa najdužim fudbalskim stažom u Republici Turskoj. Nakon prihvatanja državljanstva, bio je savjetnik fudbalskim selektorima turske reprezentacije Fatihu Terimu, Mustafi Denizliju i Šenolu Ginešu (ªenol Guneº). Osim doktorata u fudbalu, Abdulah Gegiæ je stekao titulu magista ekonomskih nauka i bio profesor na katedri za sport na Univerzitetu u Istanbulu i dugogodišnji savjetnik fudbalskog saveza (Turkiye Futbol Federasyonu).

Iznjedrio je tridesetak vrsnih fudbalera i reprezentativaca, meðu kojima je i Fatih Terim, današnji rukovodioc turske reprezentacije. Bio je oženjen Biserom (Arif) Škrijelj iz Novog Pazara sa kojom ima tri sina (Brisel, Anadol i Kadir). Uspjesi u sportu i kulturi su legendarnom Ducetu doprinijeli da bude obasipan diplomama i priznanjima najznaèajnih fudbalskih, sportskih i znanstvenih institucija koja su uslijedila kao nagrada za njegov struèno-pedagoški rad. Abdulah Duce Gegiæ je ukopan u rodnom Novom Pazaru u nedjelju, 22. 06. 2008. godine na mezaristanu Gazilar. Ime Abdulaha Gegiæa-Duceta æe u anale sandžaèkog i evropskog sporta biti upisano zlatnim slovima. Nadamo se da æe Ducetov rodni Novi Pazar dobiti jednu od ulica ili neku od institucija koje æe s ponosom nositi njegovo slavno ime. Neka mu je vjeèni rahmet i hvala.

 

 

 

Bošnjaèka rijeè 10, str. 39
Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim