Abdullah-Duce Gegić

Autor: Anonim

U Novom Sadu je od posljedica moždanog udara, 21. 06. 2008. godine na ahiret preselio Abdulah Duce Gegić, legenda evropskog, turskog i sandžačkog fudbala. Abdulah Gegić - Duce je rođen 19. marta 1924. godine u godine u Novom Pazaru, u porodici poznatog mumdžije (svjećara) Ibra Gegića. Građani Sandžaka, ljubitelji sporta, njegovi poštovaoci, rodbinu i šira sportska javnost su vijest o smrti Abdulaha Gegića primili sa velikim saosjećanjem. Svoje prve fudbalske korake Gegić je započeo u ondašnjem novopazarskom klubu Deževa. Kao diplomca čuvene petogodišnje fudbalske škole proslavljenog njemačkog stručnjaka Sepa Herbergera u Kelnu, Gegića je fudbalska javnost nekadašnje SFR Jugoslavije ubrajala u plejadu najpoznatijih sportskih majstora. Radio je u Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici, Radniškom iz Niša, Hajduk Veljku iz Negotina, Boru, Novom Sadu, Sarajevu i beogradskom Partizanu, stekavši epitet vrhunskog stručnjaka, pedagoga i profesora fudbalskog sporta - „trenera istraživača" kako je voleo da često govori o sebi.

Abdullah-Duce Gegic.jpg

Kao priznati sportski stručnjak bio je jedan od selektora juniorske i seniorske reprezentacije Jugoslavije. Godine 1965. godine sa A. Tirnanićem, Antolkovićem i M. Miljanićem bio je član selektorske komisije koja je predvodila fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije. Našoj i evropskoj javnosti ostao je poznat kao trener slavne generacije „partizanovih beba" (Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić i Pirmajer) koju je odveo u finale Kupa evropskih prvaka koje je odigrano na stadionu Hejsel u belgijskom glavnom gradu Briselu 11. maja 1966. godine, u kome je nakon poraza od madridskog Reala, rezultatom 2:1 Partizan osvojio titulu vicešampiona Evrope. Abdulah Gegić je karijeru nastavio u Republici Turskoj kao prvi stručnjak nekoliko prvoligaških timova, ali i reprezentaciju Turske. U sezonama 1967-1971 proveo je u turskom Eskišehiru. Bio je i prvi strateg popularnog Fenerbahčea iz Istanbula u polusezonama 1966- 1967 i 1975-1976.

Gegić je u intervalu od 1972-1974 bio na kormilu još jednog velikog fudbalskog kluba, istanbulskog Beşiktaša, da bi u toku 1974-1975 proveo je na mjestu tehničkog direktora u fudbalskim klubovima Bursaspor, Samsunspor i Adana Demirspor. Prema pisanju turske štampe Gegić je „uvezeni" stručnjak sa najdužim fudbalskim stažom u Republici Turskoj. Nakon prihvatanja državljanstva, bio je savjetnik fudbalskim selektorima turske reprezentacije Fatihu Terimu, Mustafi Denizliju i Šenolu Ginešu (Şenol Guneş). Osim doktorata u fudbalu, Abdulah Gegić je stekao titulu magista ekonomskih nauka i bio profesor na katedri za sport na Univerzitet u Istanbulu i dugogodišnji savjetnik fudbalskog saveza (Turkiye Futbol Federasyonu).

Iznjedrio je tridesetak vrsnih fudbalera i reprezentativaca, među kojima je i Fatih Terim današnji rukovodioc turske reprezentacije. Bio je oženjen Biserom (Arif) Škrijelj iz Novog Pazara sa kojom ima tri sina (Brisel, Anadol i Kadir). Uspjesi u sportu i kulturi su legendarnom Ducetu doprinijeli da bude obasipan diplomama i priznanjima najznačajnih fudbalskih, sportskih i znanstvenih institucija koja su uslijedila kao nagrada za njegov stručno-pedagoški rad. Abdulah Duce Gegić je ukopan u rodnom Novom Pazaru u nedjelju 22. 06. 2008. godine na mezaristanu Gazilar. Ime Abdulaha Gegića-Duceta će u anale sandžačkog i evropskog sporta biti upisano zlatnim slovima. Nadamo se da će Ducetov rodni Novi Pazar dobiti jednu od ulica ili neku od institucija koje će s ponosom nositi njegovo slavno ime. Neka mu je vječni rahmet i hvala.

 

Bošnjačka riječ 10, str. 39
Da li ste èuli za bošnjaèkog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakoviæa?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na [email protected] da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prica o mom komsiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Ćilimarstvo u sjeničkom kraju

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Muhamed Filipovic

Poetsko „Kolo prijatelja“

Anonim

Slovo o bogomilima Sandžaka

Redžep Škrijelj

Rožaje u KÂMÛSU'L-AL'ÂM-u Šemsettina Samija

Redžep Škrijelj

Zlatan Čolaković ( Zagreb,13. II 1955- Boston 20.XII 2008)

Šerbo Rastoder

Bosanska crkva: Novo tumačenje

Muhedin Fijuljanin