Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Ko smo mi Bošnjaci - Bosnjaci

Ko smo mi Bošnjaci

Autor: Anonim

 

U prijatnom ambijentu èitaonice narodne biblioteke „Dositej Obradoviæ" u Novom Pazaru, 14. marta 2008. godine, promovisana je knjiga Ko smo mi Bošnjaci akademika Muhameda Filipoviæa. O knjizi su na promociji govorili historièar Esad Rahiæ i dr. Senadin Laviæ profesor na Fakultetu politièkih nauka u Sarajevu, kao i sam autor. Autor u knjizi koja predstavlja svojevrsno zaokruživanje koncepta o Bošnjacima, ukazuje na prvobitno narodno jedinstvo u uslovima postojanja države Bosne i njene osobene kulturno-historijske, duhovne i politièke strukture. On veoma precizno obrazlaže osnove prvobitnog istorijskog i kulturnog identiteta Bošnjaka, historijske okolnosti njegovog raslojavanja i izrastanja u moderan nacionalni identitet, u zajednièkoj etnièkoj i historijskoj, ali razlièitoj religijskoj i politièkoj osnovi. „Mi Bošnjaci muslimanske vjere imamo identitet posebnog tipa, koji se temelji na cjelokupnoj historiji naše zemlje i njenih žitelja. Osnova našeg historijskog, moralnog i društvenog identiteta je otvoreni prijateljski karakter, nedjeljivost u bitnim stvarima od drugih i poštovanje reciproènosti na život svih drugih ljudi", istakao je Filipoviæ.

 

bosnjaci.jpg

 

Govoreæi o ovom jedinstvenom djelu u našoj sveukupnoj literaturi i nauci, profesor dr. Senadin Laviæ je konstatovao da je došlo vrijeme da se ne vraæamo u prošlost, da se ne pravdamo ko smo i šta smo, nego da razvijemo strategiju za naredni period, da postavimo ciljeve i planove ka buduænosti i da na njihovoj realizaciji svi zajedno radimo. Osvrnuvši se na kontinuitet razvoja bošnjaštva u Bosni i Sandžaku, od srednjeg vijeka do savremenog doba, mr. Esad Rahiæ je na promociji istakao važnu èinjenicu da Bošnjaci imaju historijski dobro utemeljen identitet koji se bitno razlikuje od nacionalnih identiteta kakvi su nastajali u evropskoj historiji zadnja dva vijeka. Izlažuæi svoj emotivni, ali i objektivno-struèni doživljaj Filipoviæeve studije, Rahiæ je rekao: „U svojoj knjizi Filipoviæ nas vodi kroz poglavlja koja govore o etnogenezi našeg naroda, kontinuiranom analizom etnièkog, socijalnog, kulturnog i politièkog identiteta naroda Bosne, a prije svega današnjih Bošnjaka, objašnjavajuæi sadržinu njihovog historijskog identiteta".

U recenziji ove knjige, koja æe zasigurno naæi put do èitalaèke publike u Sandžaku, navodi se da je najbolja preporuka to što se u knjizi mogu naæi odgovori na sva ona bitna pitanja koja se tièu Bošnjaka, a koje akademik naziva Bošnjaci muslimanske vjere. On time ostavlja prostor za tvrdnju da je bošnjaèki identitet otvorena historijska moguænost za sve one graðane Bosne i Hercegovine koji Bosnu smatraju izvorom i osnovom historijskog identiteta i sa njom se identificiraju i smatraju je svojom jedinom domovinom.

 

 

Bošnjaèka rijeè 9, str. 19
Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim