Ko smo mi Bošnjaci

Autor: Muhamed Filipovic

U prijatnom ambijentu čitaonice narodne biblioteke „Dositej Obradović" u Novom Pazaru, 14. marta 2008. godine, promovisana je knjiga Ko smo mi Bošnjaci akademika Muhameda Filipovića. O knjizi su na promociji govorili historičar Esad Rahić i dr. Senadin Lavić profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kao i sam autor. Autor u knjizi koja predstavlja svojevrsno zaokruživanje koncepta o Bošnjacima, ukazuje na prvobitno narodno jedinstvo u uslovima postojanja države Bosne i njene osobene kulturno-historijske, duhovne i političke strukture.

On veoma precizno obrazlaže osnove prvobitnog istorijskog i kulturnog identiteta Bošnjaka, historijske okolnosti njegovog raslojavanja i izrastanja u moderan nacionalni identitet, u zajedničkoj etničkoj i historijskoj, ali različitoj religijskoj i političkoj osnovi. „Mi Bošnjaci muslimanske vjere imamo identitet posebnog tipa, koji se temelji na cjelokupnoj historiji naše zemlje i njenih žitelja. Osnova našeg historijskog, moralnog i društvenog identiteta je otvoreni prijateljski karakter, nedjeljivost u bitnim stvarima od drugih i poštovanje recipročnosti na život svih drugih ljudi", istakao je
Filipović.

 

bosnjaci.jpg

 

Govoreći o ovom jedinstvenom djelu u našoj sveukupnoj literaturi i nauci, profesor dr. Senadin Lavić je konstatovao da je došlo vrijeme da se ne vraćamo u prošlost, da se ne pravdamo ko smo i šta smo, nego da razvijemo strategiju za naredni period, da postavimo ciljeve i planove ka budućnosti i da na njihovoj realizaciji svi zajedno radimo. Osvrnuvši se na kontinuitet razvoja bošnjaštva u Bosni i Sandžaku, od srednjeg vijeka do savremenog doba, mr. Esad Rahić je na promociji istakao važnu činjenicu da Bošnjaci imaju historijski dobro utemeljen identitet koji se bitno razlikuje od nacionalnih identiteta kakvi su nastajali u evropskoj historiji zadnja dva vijeka.

Izlažući svoj emotivni, ali i objektivno-stručni doživljaj Filipovićeve studije, Rahić je rekao: „U svojoj knjizi Filipović nas vodi kroz poglavlja koja govore o etnogenezi našeg naroda, kontinuiranom analizom etničkog, socijalnog, kulturnog i političkog identiteta naroda Bosne, a prije svega današnjih Bošnjaka, objašnjavajući sadržinu njihovog historijskog identiteta."

U recenziji ove knjige, koja će zasigurno naći put do čitalačke publike u Sandžaku, navodi se da je najbolja preporuka to što se u knjizi mogu naći odgovori na sva ona bitna pitanja koja se tiču Bošnjaka, a koje akademik naziva Bošnjaci muslimanske vjere. On time ostavlja prostor za tvrdnju da je bošnjački identitet otvorena historijska mogućnost za sve one građane Bosne i Hercegovine koji Bosnu smatraju izvorom i osnovom historijskog identiteta i sa njom se identificiraju i smatraju je svojom jedinom domovinom.

 

Bošnjačka riječ 9, str. 19
Da li ste èuli za bošnjaèkog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakoviæa?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prica o mom komsiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Ćilimarstvo u sjeničkom kraju

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Muhamed Filipovic

Poetsko „Kolo prijatelja“

Anonim

Slovo o bogomilima Sandžaka

Redžep Škrijelj

Rožaje u KÂMÛSU'L-AL'ÂM-u Šemsettina Samija

Redžep Škrijelj

Zlatan Čolaković ( Zagreb,13. II 1955- Boston 20.XII 2008)

Šerbo Rastoder

Bosanska crkva: Novo tumačenje

Muhedin Fijuljanin