Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Kiša - Bosnjaci

Kiša

Autor: Enes Haliloviæ

 

Jest istina jedna rijeè: nije umro, no se odmorio. A kako se nije odmorio... od devet godina ostao siroèe sve gledajuæ ko æe ga dignut s mjesta il ga požurit da mu uklepa nešto; svaèijem je oku bio na potrk. Ona mu starija sestra bijaše udata kad on osta s majkom da izvlaèi brazde, a mlaða sestra stavi ruke u naæve, od osam godina, sabija ko i on. Tako su deverali dan i komat. Kad je pristaso, odvede ga starija sestra u tu kuæu gdje je bila udata, te ga skoli da uzme jednu sirotu iz toga bratstva. Ni pogledo je nije, sahi, no, kad je pukla puška pod kuæom on upita sestru:

"Šta bi ovo?"

"Dadoše ti djevojku" - reèe mu sestra, a on ugnu ramenima i prišuta se.

I doðe mu, tako, nevjesta u kuæu, i nije prošlo ni dvije hefte a on pustio mlaðu sestru za nekog hadžiju, imuænog, što je osto udovac. Rodi on sa ženom troje djece i ode mu, sve troje, u zemlju ko da ih neko rukom uze. Da l se nijesu potrefile krvi il je neko pustio rijeè meðu njih, hodi znadi, al kako se koje zgrušaj i rodi - tako ga i ukopaj poviše kuæe, na ledinu. Tri su ona mezara, mala ko mravinjaci, i tri, poviše njih, kamena gdje piše: Tahir, Bešir i Munir.

Ona mu se žena, grdnica, istopila za tom djecom: sal sjenka je od nje ostala. Namirivala bi po kuæi, uvijala se, jada, a on obuèe plavo odijelo "Sekcije za puteve" te cio vijek šoder pod valjak il snijeg u jarak. Posenke, pod stare dane, izgubio je onu krpu zemlje. Sinovac mu se zadužio kod zelenaša i na pare poturio njegovu zemlju - ni pito ga nije, no ga potpiso, lažno. Mislio, dalavera, da gradi raonike pa zaronio, a on, nesretnik, pod stare dane, ne bilo mu teško, sišo u Tutin. U Dom za starce.

Paklo cigara u šake i niz put. Kažu, ni okrenuo se nije da vidi svoju zemlju gdje mu ostaše Tahir, Bešir i Munir.

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim