Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Braæa, mast i riba - Bosnjaci

Braæa, mast i riba

Autor: Enes Haliloviæ

 

Nije moja krivica što se vonj smeæa i korova osjeæa na stranicama mojih prièa.
Džems Džojs

 

Tahir je otac Selmanov i Fešin, a oženio je Ajku iz Tutina. Ova mu je Ajka, kažu, majku otrovala kad je on bio u rezervi. Vele, Tahirova je majka prekrenula iz najboljega. Svašta se prièalo, a poslije je Ajka sve to doèula, pa je vikala po mahali: "Žuti zutuju, a rumeni putuju". Tahiru sve to nije došlo u uši, a galiba i jeste. Ko zna? Tahir je jedne noæi prebio majku kad je otkrio da ona krije kolut sudžuka ispod postelje. Ne bi to ni znao da majka nije gulila sudžuk.

Majka Tahirova je ukopana uoèi petka.
Kažu, da je mnogima dolazila u san, pa i snahi Ajki, ali ona kaže, da je dosta svekrvu gledala po kuæi, pa joj u san ne dolazi. Ajka je rodila vrljavog Selmana i Fešu kojem iznad èela kosa izrastaše u cvijet. Feša jednom slaga da je ulovio ribu, pa mu osta nadimak Iba, jer nikad r nije reko. Zborila su djeca da je krava liznula Ibu dok je mali bio, pa je tako ostao cvjetast. Neki su zborili da nije krava liznula Ibu nego majka, pa mu je ostao cvijet. Selman se ošugo dok se krio ispod neke prikolice u igri žmurke. Otac ga je mazao po trbuhu i koljenima. Selman je tubu masti ponio u školu pa je ugledaše djeca i dadoše mu nadimak Gamex, po imenu te masti.

Otac Tahir bijaše sreæan što Selmana ne zovu vrljo. Gamex dovede nevjestu, ali se ne vjenèaše. Zazimiše u kuæi na cièi, bez drveta, dok se Iba kockao u kahvi - u èaj i šamare. Nevjesta Gamexova bijaše mršava. Ko grana ona Gamexova, zborio je narod. Tahir i Ajka su gledali serije ogrnuti æebetom. Ajka umrije, a Tahir se poguri i ne mogaše, do groba, da savije prste na nogama. Iskrivio se ko da mu neko zabi kolac u leða. Gamex ode u Njemaèku i tamo se oženi nekom Švabicom od šezdeset godina. Ada, nije, javi neko. Prevarila ta Švabica Gamexa, uzela mu pare, a nije htjela pred matièara da stane, te Gamex osta go pred zakonom, a bez para da se ponovo oženi za papire. No, oženi Gamexa jedan crnac iz Obale Slonovaèe što je s njim kopao kanale. Može to u Njemaèkoj. Imao je taj crnac državljanstvo, a sažalio se.

"Mora da mu ga je gurnuo do balèaka" - prièalo se po èaršiji.

Gamex je u Njemaèkoj plakao od sreæe: sredio papire. Iba je odlazio u krevet kod Gamexove žene.

"Zvaæu miljiciju" - rekla je prvi put, a potom je ona zvala Ibu, svaku noæ.

Gledali su dnevnik, pa serije, pa bi lijegali jedno kraj drugog. Slao je Gamex crkavicu ženi i Ibi; od toga su i starog Tahira hranili i kupovali mu injekcije, ali ga ništa ne raskoèi.

"Da malo, sine, i ja da je èarnem", - rekao je otac Tahir sinu Ibi.

"

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim