Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
On i drug - Bosnjaci

On i drug

Autor: Enes Haliloviæ

 

On se budi. Umiven odlazi u prodavnicu. "Hljeb i jogurt", kaže On. Vraæa se, doruèkuje, ispija èaj od šipurka, odlazi na posao. Vraæa se, ruèa, èita novine. Izlazi. U zakazano vrijeme èeka druga na reèenom mjestu. Dogovaraju se o neèemu. Treba da se vide, za tri dana. Pozdravljaju se. On se vraæa kuæi. Spava.

On se budi. Umiva se, odlazi u prodavnicu: "Hljeb i jogurt". Vraæa se, doruèkuje, pije èaj od šipurka, hita na posao. Vraæa se, ruèa, èita novine. Izlazi. Vidio je druga baš kad su se dogovorili. "Šta ima?" - upita On. Prièali su to što su htjeli. I opet su se sretali.

Drug odlazi u Australiju. Nije se vratio. Neko kaže da ga je zemlja zatrpala dok je tražio opal. Neko kaže da je našao opal, pa ga je usmrtio drugi kopaè. On je èuo i treæu prièu. Samo Bog zna istinu. I budio se On. Umiva se, odlazio u prodavnicu. Vraæao se. Doruèak, èaj, posao, ruèak, novine.

Oženio se On. Sin, kæer. Zimovanje u Švajcarskoji. Tamo je upoznao nekog Toma iz Australije. Jedne noæi, napiše se On i Tom za šankom tako da su pred zoru jedan drugog zalivali votkom. Oko ponoæi, kad poèe jezikom da tepa, On reèe Tomu da je imao druga u Australiji. Umro je. "Niko ne zna kako je umro", reèe On. "Ne znam ni ja", reèe Tom, i nazdravi. On je, plaèuæi, prièao o svom drugu. I Tom je zaplakao. Pili su i plakali. Tom je rekao da æe to, sigurno, rasvijetliti èim se vrati kuæi.

 

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim