Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Nafaka - Bosnjaci

Nafaka

Autor: Enes Haliloviæ

 

Zborili su naši stari, da su èuli od starih koji èuše od onih još starijih rijeè koju ovi od svojih starih èuše, da sve što je èovjeku jurge i muke kroz život to mu je od trèanja za nafakom. A i nafaka juri èovjeka, pa su zborili ti naši stari da èovjek ne bi jedan dan živio kad bi ga smrt jurila koliko ga nafaka juri. A sve što stekne èovjeku je nafaka: u žitu svako zrno, svaki dinar, šljiva, travka i kocka šeæera, sve.

Oženio se Refik, dobru i poštenu uzo djevojku, i bila silna svadba. Al Refiku otac bio komunist i nije sina sunetio. A i Refik bio èlan Partije - na um mu palo nije da se u tridestoj suneti. Al hodi znadi šta noæ prva braèna nosi. Rekla mu žena da je prstom ne takne dok se ne osuneti - kako je ostavljeno muslimanima. Nije mogo Refik sunedžiju il hirurga da dovodi u kuæu, kad narod na èestitanje dolazi, no otišo kod hirurga, tajno. Šalio se hirurg kako treba da ga naoštri, i tako, prethodno je Refik obrio rastinje okolno, znao je da se djeca prije tog nicanja sunete. Mlaði brat je dovezo Refika od hirurga do kuæe i ležao je Refik dok se nije oporavio, a jeste ga silan bol probijao kad bi mu žena prošla niz sobu, a krv mu navirala u ud obrezan. I sve bi dobro bilo da nije hirurg isprièao, pijan, ovu zgodu. Al je sa stola kafanskog veæ drukèije otišlo i prièu je narod okrenuo da je sve plještalo. I baš su svi zborili, da nema Refika da izaðe iz kuæe, a nije otišao na braèno putovanje. Zborila je èaršija, da je Refika ujela žena - pomamljena vatrama prve noæi - te mu ga otkinula, pa mu sad zašiven ima zarezotku na polovini.

Tako je i ostalo.
Od silne bruke, prosute èaršijom, Refik sjedne u kola i zapuca za Njemaèku - tad mu viza nije trebala. I evo, još je tamo, radi, sredio papire odavno, žena mu radi, djeca porasla. Kažu da šalje bratu stalno pare za idaru, i roditeljima, galiba je sal jednom dolazio na viðenje - idu oni kod njega u Njemaèku. Brat Refikov osunetio se prije ženidbe, al jok kod onog hirurga, no u Turskoj, dok je bio na odmoru. I on je sad oženjen, djecu ima, al ne radi, propala mu fabrika, sal su zidovi od nje ostali - da mu crkavicu Refik ne pošalje, lipso bi od gladi. Pa eto gdje mu bi upisana nafaka: u prièi narodnoj i u gaæama starijeg brata!

 

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim