Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Citat iz autobusa - Bosnjaci

Citat iz autobusa

Autor: Enes Haliloviæ

 

   A moja ti je strina lepa bila - upis živi. Ne pamti varoš takvu ženu. Sve se muško za njom okretalo, pisali joj, zvali je; a žene je olajavale, danima. Ma, samo se o njoj prièalo, a ona - mile krvi. A nije èoveku sve dato - nije. Takva ti je bila moja strina, lepotica, al je hrkala, baš je hrkala ko cikular kad drva struže. I to se proèulo; neki su verovali, a neki ne. Eto ti: takva žena, lepa ko slika a kredenac je tresla u snu. Ne znam kako je onaj moj stric takvu lepoticu uzeo - sav bangav, šlanjav - samo o fudbalu je prièao. Rodi mu strina kæer, Sanju, seæaš se, ona smeða, kratko ošišana, nije ništa na majku povukla - ko da se nisu srele na ulici. A moj stric je otišo od kuæe, zauvek. Niko ne zna zašto - mi strinu za to nikad nismo pitali, eto, tu muku njihova vrata zatvaraju. Jesmo pod jednim krovom bili, i jednu smo baštu imali, al su oni ulazili na jedna vrata, mi na druga. A varoš je, pogana, prièala da je stric uhvatio strinu na gomili. Ne znam. Neki vele da stric nije više mogao da podnese njeno hrkanje. O tome je niko nikad nije pitao. Ja mislim, da je stric od ženine lepote otišo, odmetnuo se. On se, jadnik, sav snizao kraj nje, osušio se ko ožek. Pamtim ga: stalno s cigarom, na gajbi pred krèmom, i samo korner i penal i faul. To mu je prièa bila! Strina je posle teško Sanju odgajila, teško je hranila, al je pustila sa oka. Viðala sam ja Sanju kako luta sa momcima pokraj reke, zavlaèi se u neke kuæe, nedovršene, nemalterisane. Vikala sam strini, al je Sanja lagala strinu, ko od šale. A strina joj verovala, jadnica. I tako se osušila Sanja - kost i koža. Pa na kliniku - droga, nego šta. Od kakve je crkavice strina leèila Sanju to ne znam; mi joj nismo bili od pomoæi, samo je otac moj radio, a nas èetvoro - ko vrapèad - vazda smo iskali nešto, majka je kršila ruke, tako je pamtim. Govorila je strina, da æe Sanja uskoro izaæi. Ja sam brala ljubièice u bašti, seæam se. Pade ispod strininog prozora golub. Pade, nije pogoðen, nego pade. Strina, umro golub, povièem ja, i uletim kroz njena vrata, u sobu. Kad: ona spava! Ja uæutim, da je ne probudim i tu je prvi put èuh kako hrèe, al kad izdiše, guguèe baš ko golub. Kosa mi se podiže! Nisam èula za ovo! Spopadne me neka jeza, pa viknem: strina, strina! Al ništa. Izaðem iz kuæe, kad, onaj golub se izvi sa zemlje i odlete - gledala sam to, naježena, dok se nije u taèku pretvorio i zašao za oblak. Opet ja utrèim k strini, al ona više ne hrèe, niti ispušta onaj gugut ko maloèas. Zovem je, uhvatim je za ruke, al ništa. Sanji nismo javili da je umrla strina, da joj ne otežamo. Posle je stiglo pismo - javili su da je i Sanja umrla. Leže jedna kraj druge, majka i kæer, a od strica ni traga ni glasa.

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim