Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Napredak - Bosnjaci

Napredak

Autor: Enes Haliloviæ

 

Ima svemir jedan u kome zvijezda imenom Sunce putuje oko sazvježða Strijelca prema sazvježðima Herkula i Lire. Planeta jedna imenom Zemlja putuje sa zvijezdom Sunce i oko nje se okreæe. Na Zemlji tlo morima nepotopljeno, na tlu grad, u gradu ulica, u ulici kuæa okreèena u žuto. Baš u toj kuæi soba jedna, za male pare iznajmljena, u sobi knjiga Seksta Propercija. U toj knjizi - pored troglavog Geriona, junaka Herkula, Itaèanina Odiseja i nepoznatog Demofonta - pominje se Mahaon što bi slavni ljekar, kao i otac mu Eskulap. Iver ne pada daleko od klade.

U svemiru istom, na planeti Zemlji što za Suncem ka istim sazvježðima putuje, na tlu istom nepotopljenom, u gradu istom i u ulici istoj, i u kuæi istoj, okreèenoj u žuto - pored sobe u kojoj je knjiga Seksta Propercija - soba, za male pare iznajmljena, u toj sobi stanuje konobarica Milhata, èetiri banke ima, al držeæa. Ona zna, da iver ne pada daleko od klade. Silovo je Milhatu neki pijani srednjoškolac Emro, uz kafanski šank - pred cijelom kafanom. Skoèio na nju iznenada, ko pas na kuèku, gosti su iskolaèili, pa niko da je odbrani, no istrèali i zvali policiju.

Emro obavi poso i iziðe, a malo potom, stiže inspektor.

"O, to si ti? Je li te tukao?" - upita inspektor i izvadi bilježnicu, a Milhata ništa ne odgovori no zapali cigaru.

"Smiri se... ko je to bio?"

"Emro, napilo se derište, tu živi iza stadiona..."

"Da nije to sin onog Saja, mehanièara?" - pita inspektor.

"Jeste", - odgovori Milhata.

"Vidiš, od onakvog oca - koji pad."

"Kakav pad? Bolje me on kreso no njegov otac."

 

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim