Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/bosnjaci/public_html/db_fns.php on line 4
Bacanje oca - Bosnjaci

Bacanje oca

Autor: Enes Haliloviæ

 

Prièa narod ovu prièu, al ne kazuje sve do samog kraja.

Imao èovjek tri sina i tri psa; ženu je davno ukopao. Na debeloj zemlji, kraj rijeke, primalo mu se svako sjeme, a i dosta je šume imao. Doðe dan kad otac, veæ star i osušen, reèe sinovima da treba da ih odijeli. Prvo otac dade sinovima po jednog psa i po treæinu zemlje, i to da svakom rijeka preko zemlje protièe, ali najstariji sin reèe da njemu treba najviše zemlje, srednji veli, njemu, a najmlaði vièe, da tako ne može i da to on živ neæe dopustiti.

"Dobro" - reèe otac, "ko me od vas baci najdalje, nek dobije najviše zemlje - najjaèi je, pa nek najviše zemlje radi."

Najstariji sin podiže oca pa ga baci podaleko i ovaj poèe da jeèi tako da je sve odlijegalo. Srednji sin podiže oca i baci ga još dalje - jeka jeku ne stizaše. A najmlaði sin reèe: "Ne mogu da te bacim, žao mi te".

"E ti si dobar, tebi, asli, sve ostavljam, a ovi su kvarni pa nek idu po svijetu, ništa him ne dam" - reèe otac sinovima.

"Oèe, on je dobar, njemu æe Bog dat, no mi šta æemo, daj nama" - reèe najstariji sin.

"Pa, daj zemlju njima dvojici, neka him kad su gladni, a ja odoh, da se snalazim" - reèe najmlaði sin.

"E je l?" - naljuti se otac. "Idi kad si budala", reèe najmlaðem sinu. Onda se okrete ka dvojici starijih: "Sad je vaša zemlja, i psi su vaši, pa èinite šta vam volja!"

Došapnuše se najstariji i srednji sin pa viknuše ocu: "Idi i ti s njim sa ove zemlje, ništa nam ne trebaš! Mrš! Idi kad si sve htio njemu da ostaviš!"

Ode najmlaði sin i odvede oca koji jecaše od bolova. Ne zamakoše ni iza brda, a otac umrije. Sin proli suze pa se vrati na imanje i donese mrtva oca na leðima.

"Iskobismo oca svaðom i bacanjem te umrije" - reèe najmlaði sin.

"Pa šta?" - reèe najstariji.

"Pa da ukopamo oca, svi zajedno. Gdje nam je srednji brat?" - upita najmlaði.

"Ubio sam ga, htio je da uzme najbolje njive i dva psa pa sam ga ubio."

"Pa... kako?"

"Pa eto, sad je cijelo imanje moje."

Najmlaði sin predloži da ukopaju oca i srednjeg brata pokraj majke, a najstariji mu reèe: "Idi s moje zemlje, sam æu da ih ukopam". I ode najmlaði sin u svijet, a najstariji odvuèe oca psima koji su veæ jeli srednjeg brata.

Sutradan, ostrvljeni psi pojedoše i najstarijeg brata te njima ostade sva zemlja, a najmlaði, blago njemu, nikad se nije vratio na oèevinu.

 

 

Da li ste ?uli za bošnja?kog alhamijado pjesnika iz Sandžaka Sulejmana Tabakovi?a?

Poziv na saradnju

Postovani posjetioci,

Počeo je sa radom sajt Bosnjaci.rs čiji je osnovni cilj digitalizacija i postavljanje na internet baštine Bošnjaka.
Cilj nam je da u redakciju sajta uključimo što više ljudi i da objavimo što više materijala. Svi zainteresovani naučnici, književnici, fotografi, umjetnici mogu se javiti na redakcija@bosnjaci.rs da bi se dogovorili oko saradnje.
Također, pozivamo sve one koji su primijetili da neki rad nije objavljen kod nas, a da mu je tu mjesto, da nam se jave na isti mail.

Posljednji tekstovi

Aspekt Muminoviæeve kritièke filozofije

Šefket Krciæ

Utopicum kao indikacija krize humanuma

Rasim Muminoviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (II)

Muhsin Rizviæ

Bosna i Bošnjaci, jezik i pismo (I)

Muhsin Rizviæ

Kada prolazite kroz Sjeverin, otvorite prozor.... ili prièa o mom komšiji...

Nermin Hadzic

Pogrešna vaga

Hajro Ikiæ

Crna Bajka

Hajro Ikiæ

Sulejman Muftarevic-Heman

Ko smo mi Bošnjaci

Anonim

Poetsko

Anonim